Zdjęcie z fotoradaru to jeszcze nie wyrok

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiekwaw
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7715
    • Ford

Zamieszczone przez arci9
    ps
    oczywiście prędkości są w ...milach :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
    na focie :?: :shock:
    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
    http://www.disi-tune.pl
    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
    Był WRX
    Była Octa

Komentarz

• arci9
      RS
      • 2004
      • 2007

Zamieszczone przez arci9
      Żeby była całość-> fotoradar na wisłostradzie (wawa oczywiście), prawdopodobnie na bielanach w miejscu gdzie remontują wiadukt: na 40-> 134km/h... ops:
      Zamieszczone przez MisiekWAW
      na focie :?: :shock:
      jak dziecko :szeroki_usmiech :terefere

taki żarcik -> wszycho jest w km, moje przekroczenie też

Komentarz

• Ćwiarteczka
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 605

Zamieszczone przez arci9
        MisiekWAW napisał/a:
        na focie

jak dziecko

taki żarcik -> wszycho jest w km, moje przekroczenie też
        Dobre ale wybaczmy Miśkowi widać jeszcze jest w traumie :diabelski_usmiech
        Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• misiekwaw
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7715
          • Ford

juz sie chcialem oburzyc ze to nie anglia :foch:
          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
          http://www.disi-tune.pl
          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
          Był WRX
          Była Octa

Komentarz

• arci9
            RS
            • 2004
            • 2007

Zamieszczone przez MisiekWAW
            juz sie chcialem oburzyc ze to nie anglia
            Jeszcze by tego brakowało

I jeszcze jedna kwestia, zdziwiłem się, bo policmajster musiał spisać ode mnie ...stan majątkowy: pytał się gdzie pracuje ile zarabiam i jaki mam majątek :shock:

będę musiał do spowiedzi w niedzielę iść :diabelski_usmiech

Myślicie , ze to w związku z przekazaniem sprawy do sądu grodzkiego iczekanie na karę dla mnie?

Komentarz

• adalbert
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 260
              • Superb II combi (3T5)

Fajnie, jak mnie obwinili o "przytulenie" się do gamonia co mi drogę zajechał... powiedzieli jasno " zawsze od wykroczenia!" - ale sokro tak to trzeba po "pstryk" się nie dać rozpoznać - oczywiście jak to coś zmieni.
              Pozdrwiam Piratów Polskich Autostrad - ostatnio moja średnia 49 km/h na odcinku 250 km: szeroki_usmiech
              Była O2, Jest SuperB!

Komentarz

• arci9
                RS
                • 2004
                • 2007

Zamieszczone przez adalbert
                Fajnie, jak mnie o "przytulenie" się do gamonia co mi drogę zajechał... powiedzieli jasno " zawsze od wykroczenia!" - ale sokro tak to trzeba po "pstryk" się nie dać rozpoznać - oczywiście jak to coś zmieni.
                adalbert, próbuję te zdanie rozszyfrować i jakoś mi nie idzie...

Komentarz

• adalbert
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 260
                  • Superb II combi (3T5)

to ja najkrócej jak było - jechałem lewym pasem, prawy się kończył i gość mi zaczął wjeżdżać w korku prosto w zderzak, a ja zamiast kretyna puścić to mu boczek zjechałem :szeroki_usmiech (nie wjedzie już swoim nowym opelkiem na siłę)
                  ...troszkę źle wyszło - bo nie powienienem ruszać jak go widziałem przed sobą, co innego jak bym niewyhamował i mu strzelił w bok :cry:
                  i tak teraz zrobię z debilem co MUSI bez kierunku pod maskę wjechać jako trzeci z rzędu :diabelski_usmiech

jak skończyła się sprawa: punkty od dnia wjechania w boczek, a nie "wykrycia sprawcy" po obejrzeniu nagrań z monitoringu - miesiąc później!
                  Czy to tłumaczy moje zdziwienie o czym piszesz?!
                  A reszta o kamerze - jak masz dużo punktów i wiesz że cię odstrzelili na fotoradarze to jak dobrze zagrasz uratujesz papierek - czy nie?
                  Była O2, Jest SuperB!

Komentarz

• macieks
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 469
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJZA 1.2 TSI 105 KM

adalbert, jechałeś czy stałeś i ruszyłeś :?:
                    Była: O1 1.6 MPI
                    Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• adalbert
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 260
                      • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez macieks
                      adalbert, jechałeś czy stałeś i ruszyłeś :?:
                      stałem i ruszyłem ops:
                      Była O2, Jest SuperB!

Komentarz

• arci9
                        RS
                        • 2004
                        • 2007

jak skończyła się sprawa: punkty od dnia wjechania w boczek, a nie "wykrycia sprawcy" po obejrzeniu nagrań z monitoringu - miesiąc później!
                        Czy to tłumaczy moje zdziwienie o czym piszesz?!
                        dobra , skumałem Tak powiedział policmajster, choć mógł nie wiedzieć na 100%... Mi to w sumie obojętnie od kiedy a racej wolę od dnia przekroczenia prędkości, bo 8 czerwca tuż , tuż

A reszta o kamerze - jak masz dużo punktów i wiesz że cię odstrzelili na fotoradarze to jak dobrze zagrasz uratujesz papierek - czy nie?
                        Pewnie tak, gydbym się uparł i nie przyznał i powidział, że np. ktoś z pracowników jechał ale nie wiem kto bo to było rok temu..to może :?:

Inna sprawa,iż widziałem pismo z chyba Komendy gdzie ujawnili fotę i tam było napisane, że..."..Jak sprawca się nie chce przyznać, to można mu zapronować sam mandat bez pkt. w wysokoci...2000zł.." :twisted:

Także jak mam się wozić z nimi za 2klocki a pkt. narazie nie mam i te za powidzmy miesiąc wygasną....to wiadomo :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pią 13 Cze, 08 14:33 ]
                        EDIT:

Dostałem pismo z sądu grodzkiego...Jeszcze go nie czytałem, ale matka otworzyła i zasądzili:
                        800zł :evil: +jakieś koszty ze 200zł :cry:

Pytanie skąd taka kaska? Skoro cennik co prawda policji mówi o przedziale 400-500zł i policmajster zasądził 400zł?

Komentarz

• biker911
                          Classic
                          • 2009
                          • 33

Bernardo pozwole sobie sprostować punkt dot. przedawnienia sprawy. 1) czas biegnie od chwili zrobienia zdjęcia lub od chwili zczytania zdjęcia z dysku fotoradaru, 2) czynności wyjaśniające w sprawie o wykroczenie należy zakończyć w ciągu 30 dni ( należy nie znaczy musowo ), 3) nawet po upływie 30 dni mamy obowiązek stawić na wezwanie uprawnionych organów, 4) w przypadku nie stawinnictwa Policja może a. nałożyć karę porządkową - grzywna - tu chodzi o nie stawienie się na doręczone wezwanie, b. wystąpić do Sądu o wydanie nakazu doprowadzenia osoby do jednostki, c. wszcząć poszukiwania.
                          Pozdrawiam.

[ Dodano: Wto 10 Mar, 09 17:43 ]
                          arci9 Sądu nie obowiązuje taryfikator. Taryfikator obowiązuje Policję. Sąd klepie zgodnie z możliwością grzywny przy wykroczeniu w zakresie od 20zł do 5000zł. Tak więc twoja sprawa trafiła na sędziego, który nie miał dobrego dnia albo pozazdrościł ci furki.

[ Dodano: Nie 07 Lut, 10 10:44 ]
                          Odświeżam temat. W przypadku zaszczytu jaki może nas spotkać czyli zdjęcie z fotoradaru można zapytać o homologację lampy błyskowej. Wszystkie foty jakie przychodzą są z załączoną homologacją fotoradaru a nie lampy. A słyszałem że to ważne. Odwołujemy się do KGP i z tego co słyszałem przechodzi. Czy ktoś miał taką sytuację? Pozdrawiam.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Panowie, podepnę się pod temat... Jak to jest teraz z całkowicie nieczytelnym zdjęciem twarzy? Akurat dziś dostałam miłą fotkę z uwidocznieniem mojej octavki gdzie trochę przekroczyłem dozwoloną prędkość Fotka ze straży miejskiej - nie Policji, widać auto i numer rejestracyjny, reszta nieczytelna. (dupki nie mieli gdzie łapać to ustawili się na zadupiu wioski / 5 domów na krzyż/ na ale było to niestety strefa zabudowana). Jak postąpić jeśli nie widać wogóle twarzy kierującego?
                            PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8039
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                              Jak postąpić jeśli nie widać wogóle twarzy kierującego?
                              Był już temat niedawno http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39390
                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                Jak postąpić jeśli nie widać wogóle twarzy kierującego?
                                powiedzieć że nie wiesz kto to jest, że tym autem jeździ wiele osób, i chętnie byś powiedział ale nie możesz, bo nie wiesz - i tyle, niech to dadzą do protokołu . Jak będą straszyć wykroczeniem za niewskazanie sprawcy, to możesz powiedzieć że takich uprawnień nie mają (może ich to zdenerwować, ale co zrobić). Jak trafisz na mądrego to wszytko będzie ok, jak nie to może cię czekać potem wizyta na policji i sądzie, ale 99% że będzie dobrze.
                                W skrócie- powiedz że nie wiesz, albo wskaż kilku którzy mogli wtedy jechać. Nie przyjmuj żadnego mandatu.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                  czytałem...
                                  Zamieszczone przez westwi78
                                  powiedzieć że nie wiesz kto to jest
                                  :roll: ehh chyba nie tak prosto ...
                                  Nie przyjmuj żadnego mandatu.
                                  ...no własnie jak domówię? To co będzie? Przekażą chyba sprawę do Sądu i czeka mnie wizyta w sądzie jak mniemam?

Komentarz

• Evil
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 721

PAOLO ESCO, Zadzwoń do Straży Miejskiej skąd dostałeś zdjęcie. Ja tak utargowałem kwotę mandatu + nie dostałem punktów bo z tyłu zdjęcie było robione i powiedziałem że nie pamiętam (sam Strażnik mi nawet to podpowiedział :P). Z nimi da się gadać, tylko trzeba zadzwonić.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• tryton
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 935

Straży chodzi tylko o kasę . Ja jak dostałem zdjęcie średnio czytelne odpisałem że nie mogę wskazać kierowcy i przyjmuję mandat bez punktów . Bez problemu wyrazili zgodę , przysłali mandacik i na tym sprawa się zakończyła

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Evil
                                        Zadzwoń do Straży Miejskiej skąd dostałeś zdjęcie
                                        Zamieszczone przez tryton
                                        przyjmuję mandat bez punktów
                                        tak też zrobię. Dzieki chłopaki!

Komentarz

• vernix
                                          Ambiente
                                          • 2007
                                          • 135

na straż miejska trzeba uważać, nie stosują żadnych widełek, jak ma być 50 na drodze to nawet 1 km/h nie możesz przekroczyć bo i tak fotka przyjdzie
                                          w ciągu wakacji do naszej "firmy" przyszły 2 takie fotki, policja takim przekroczeniem prędkości nawet by głowy nie zawracała, ale straż miejska musi się wykazać, możesz dostać mandat za byle co..."wystawienie dużego palucha u nogi na przejściu dla pieszych przy czerwonym świetle"...tu w szczególny sposób wykazują się mundurowi "karierowicze"
                                          BIA 4XXX

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

vernix, Za 1km/h nie oplaca sie, bo mandat jest od 50zl, a oni 80zl najczesciej odpalaja za wypozyczenie sprzetu od jednej fotki :diabelski_usmiech
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Straż gminna (miejska) nie jest uprawniona do złożenia wniosku
                                              o ukaranie za wykroczenie z art. 97 KW w zw. z art. 78 ust. 4 Prawa
                                              o ruchu drogowym (t.j. Dz.U. 2005 r. Nr.108, poz. 908) wobec właściciela lub posiadacza pojazdu, który nie wykonał obowiązku wskazania, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, albowiem zakres tego uprawnienia w sprawach o wykroczenia przeciwko bezpieczeństwu i porządkowi w komunikacji w związku z naruszeniem konkretnych przepisów ruchu drogowego, został ograniczony w art. 129b ust. 2 pkt 1 i 2 Prawa o ruchu drogowym do kierującego pojazdem albo innego uczestnika ruchu. W sytuacji, gdy doręczenie żądania, o którym mowa w art. 78 ust. 4 Prawa o ruchu drogowym, nastąpiło w trybie art. 133 § 1 i 2 KPK w zw. z art. 38 § 1 KPW, to trzeba oddzielić procesowy aspekt doręczenia pisma, którego skuteczność może opierać się na domniemaniu, od materialnych podstaw odpowiedzialności, których nie można domniemywać."
                                              postanowienie SN z 2010-09-30 I KZP 15/10

Komentarz

Pracuję...